Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Τα τείχη των μεταναστών


Τα ραγδαία κύματα μεταναστών από την Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Το δημόσιο ενδιαφέρον όμως αυξήθηκε αισθητά μετά από τον φετινό –διαφορετικό- εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ. Μετανάστες κάθε ηλικίας, ξεχύθηκαν στους δρόμους και με μια μαζική απεργία διατυμπάνισαν την ανάγκη συγκρότησης μιας αποτελεσματικής πολιτικής.

Έκτοτε τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέδειξαν την χρησιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, σε βαθμό που ο ίδιος ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκε για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων.

Η απάντηση Μπους (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνει την ανύψωση τείχους 370 τουλάχιστον μιλίων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, που θεωρείτε ότι θα «προστατεύσει» τις ΗΠΑ από τους μελλοντικούς παράνομους μετανάστες. Η πρόταση είναι παλαιότερη και αρχικά προέβλεπε εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού φράχτη σε διάφορα σημεία της μεθορίου. Ο πρόεδρος του Μεξικού ήταν από τους πρώτους που εναντιώθηκαν, παρομοιάζοντας τον φράκτη ασφαλείας με το τείχος του Βερολίνου, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και εντός των κόλπων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι επικριτές της τελευταίας απόφασης Μπους τονίζουν ότι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών προέλευσης θα μπορούσαν να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από το νέο «τείχος του αίσχους».

Ανάγκη μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει βεβαίως μόνον η Αμερική. Κάθε εύπορη κοινωνία είναι λογικό να δέχεται κύματα μεταναστών. Παρά την περιοδικότητα που εμφανίζει -ανάλογα με τις γεωγραφικές, χρονικές και οικονομικές συνιστώσες- η μετανάστευση, δεν είναι περιστασιακό φαινόμενο. Αντιθέτως, είναι μια πραγματικότητα που θα συνεχίσει να υφίσταται και συνεπώς απαιτεί μεθοδευμένη πολιτική.

Σε πολλές περιοχές –πύλες- της Ευρώπης οι «αφίξεις» λαθρομεταναστών είναι πλέον καθημερινές. Στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας το ζήτημα οξύνεται συνεχώς, ενώ από το Μαρόκο πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, τα περιστατικά είναι επί μονίμου βάσεως, καθιστώντας την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο αναγκαία από ποτέ.

Την ίδια στιγμή, η «απορρόφηση» και ενσωμάτωση των (νόμιμων) μεταναστών στα περισσότερα δυτικοευρωπαϊκά κράτη δεν συντελείται σήμερα ομαλά. Οι ταραχές στο Παρίσι πριν από μερικούς μήνες, από μερίδα των μεταναστών στην Γαλλία, υπήρξε τρανταχτό δείγμα άστοχης εθνικής και υπερεθνικής πολιτικής. Ξενοφοβικά αισθήματα ενυπάρχουν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου η ρατσιστική βία στο σύνολο της αυξάνεται. Πέραν όμως εκείνων που αντιλαμβάνονται την (νόμιμη) μετανάστευση ως απειλή για την εθνική τους ταυτότητα, υπάρχουν και εκείνοι που την υποδέχονται ευνοϊκά ως πηγή πολιτισμικής πολυμορφίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να κατανοεί την σημασία και την εν δυνάμει συγκριτική αξία της (νόμιμης) μετανάστευσης σε διάφορους τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο και η δημογραφική γήρανση. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτύξει μια ενιαία ολοκληρωμένη και ενεργητική μεταναστευτική πολιτική, που θα αντιμετωπίζει νηφάλια τόσο τις προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης όσο και τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την λαθρομετανάστευση.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη (αν εξαιρέσουμε την Ιταλία, την Ισπανία και τα νέα κράτη μέλη) η χώρα μας βρέθηκε σε μια απότομη και ραγδαία μετάβαση: από αποστολέας μετατράπηκε σε αποδέκτης μεταναστών, από χώρα εκροής μεταναστών σε χώρα εισροής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την γεωγραφική της θέση, προσδίδει ακόμη ένα λόγο για τον οποίο η χώρα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Αν η (νόμιμη) μετανάστευση και τα ζητήματα που συνδέονται με αυτήν πάψουν να προσεγγίζονται ως προβλήματα, αλλά αρχίσουν να διαχειρίζονται ως δυναμικά κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία συνιστούν προκλήσεις και προοπτικές, το όφελος προς το κοινωνικό συμφέρον θα πολλαπλασιαστεί.
Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

Η Οδύσσεια ενός Ονειροπόλου

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…”

Αυτός ο στίχος του Κωνσταντίνου Καβάφη φαίνεται πως ενέπνευσε τον Δημήτρη Παρούση, δημοσιογράφο, [μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων (IFJ)], να πάρει την μεγάλη απόφαση και να κάνει τον γύρο του κόσμου!

Παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Ολλανδία. Πέρασε την εφηβεία του στην Ορεστιάδα, την οποία και τελικά άφησε, για να κάνει σπουδές στην δημοσιογραφία στην Ολλανδία, την Δανία και την Ουαλία. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά και internet portals ως που ένιωσε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το μεγάλο του όνειρο.
Στόχος του ταξιδιού του είναι να καταγράφει ταξιδιωτικά ρεπορτάζ, να δίνει ανταποκρίσεις, παράλληλα όμως στο επίκεντρο του ταξιδιού του θα είναι η προβολή της ελληνικής γλώσσας και η επιρροή της στο λεξιλόγιο όλων των χωρών του κόσμου. Θα υπενθυμίσει και θα ενημερώσει τους πολίτες του κόσμου ότι... ξέρουν ελληνικά, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν ακόμα... Θα υπενθυμίσει λοιπόν ότι μία στις τέσσερις αγγλικές λέξεις προέρχεται από τα ελληνικά και ότι όχι μόνο ευρωπαϊκές, αλλά και ασιατικές και αφρικανικές γλώσσες κατέφυγαν στον πλούτο του ελληνικού λεξιλογίου για να καλύψουν τις γλωσσικές τους ανάγκες. Για αυτό τον λόγο, την προσπάθεια του υποστηρίζει και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών). Αναπόσπαστο ακόμη κομμάτι της όλης εμπειρίας, είναι η επαφή και επικοινωνία με τις ελληνικές κοινότητες στον κόσμο.

Ο γύρος του κόσμου δεν προβλέπεται να γίνει σε 80 ημέρες, όπως θα ήθελε ο οραματιστής Ιούλιος Βερν, αλλά έχει προγραμματιστεί να γίνει σε πέντε εξάμηνα και θα διαρκέσει 2 χρόνια και 8 μήνες. Όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη σκοπεύει να καλύψει… ξεκινώντας από την Λατινική Αμερική (Μπουένος Άιρες, Παταγονία, Γη του Πυρός) θα περάσει στην Κεντρική Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά), για να περιπλανηθεί αργότερα στην Ευρώπη, την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και να συνεχίσει το ταξίδι στην Αυστραλία και από εκεί στην Αφρική. Περνώντας μετά από την Μόσχα θα «πεταχτεί» με τον υπερσιβηρικό στο Πεκίνο, από όπου θα ταξιδέψει για Ιαπωνία, Νοτιονατολική Ασία και Ινδία. Μεγαλόπνοο σχέδιο, αλλά όπως πιστεύει ο ίδιος: «τίποτα δεν είναι απίθανο».

Στο τέλος του ταξιδιού οι καλύτερες φωτογραφίες από το γύρο του κόσμου θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση φωτογραφίας σε πολλές πόλεις του κόσμου. Οι πέντε δήμοι που θα έχουν την τύχη να φιλοξενούν τις πέντε καλύτερες περιοχές του κόσμου, θα βραβευτούν με ένα γλυπτό ειδικά φιλοτεχνημένο, από τον Έλληνα γλύπτη Χάρη Γύρα, ενώ έπειτα από πρόταση του Υφυπουργού Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, θα υπάρχει παράλληλα προβολή του ρόλου και της δράσης της Hellenic AID. Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Ελληνικές Πρεσβείες και την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής συνεργασίας του ΥΠΕΞ.

Οι εμπειρίες από το ταξίδι καταγράφονται σχεδόν καθημερινά με σχετικά κείμενα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα: http://www.godimitris.gr/. Εκεί μπορείτε επίσης να βρείτε τους βασικούς σταθμούς του ταξιδιού, να δείτε φωτογραφίες των σταθμών του και να επικοινωνήσετε μαζί του.

Η στήλη εύχεται στον ταξιδιώτη τους στίχους του Καβάφη: “Πάντα στον νου σου να’ χεις την Ιθάκη. Το φτάσιμο εκεί είναι ο προορισμός σου. Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια να αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη”.

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Ψηφιακός Αναλφαβητισμός


Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο, δυναμικό και αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας, πληροφόρησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερο, ο λεγόμενος και αιώνας της πληροφοριακής επανάστασης διαμορφώνει νέους συσχετισμούς στον «ψηφιακό χάρτη» της οικουμένης.
Πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά στοιχεία ανάδειξης του Διαδικτύου στις εθνικές τους κοινωνίες και προωθώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-govenrment) κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σύμφωνα άλλωστε με την «Στρατηγική της Λισαβόνας» η διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Η τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat)* παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τις «αποδόσεις» των Ελλήνων στην χρήση του διαδικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, το 73% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, όταν το 76% των Δανών (υψηλότερο ποσοστό μεταξύ της Ευρώπης των 25) το χρησιμοποιούν. Μόλις 22% των Ελλήνων διαθέτει σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο με 1% μόνο των Ελλήνων να διαθέτει σύνδεση υψηλής ταχύτητας (ADSL), τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 23%. Κι ενώ περίπου ένας στους έξι Ευρωπαίους κάνει τις αγορές του μέσω Διαδικτύου, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 7%.

Αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα και σε πιο συγκεκριμένα (ποιοτικά) στοιχεία, καθώς αποχή από τη χρήση Διαδικτύου δηλώνουν το 71% των αντρών, έναντι 39% του μέσου όρου των 25 της Ε.Ε., το 75% των γυναικών (47%), το 31% των φοιτητών (7%), των 59% εργαζομένων (29%) και το 72% των ανέργων. Νέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει αισθητά την Ελλάδα στην χρήση του Διαδικτύου.

Το υψηλό κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο και η έλλειψη, για πολλά χρόνια, συγκεκριμένης στρατηγικής προώθησής του είναι δύο από τους βασικότερους λόγους που προκαλούν τα αρνητικά αυτά ποσοστά. Το «ψηφιακό χάσμα» που διαφαίνεται, πλέον και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μάλλον απειλητικό.

Το δικαίωμα όμως για την πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας είναι καταχωρημένο από το Σύνταγμα της Ελλάδος, μια και στο άρθρο 5α ορίζεται ότι: «Kαθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Kοινωνία της Πληροφορίας. H διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».
Μείζον ζήτημα συνεπώς για την χώρα μας θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ανάπτυξη μιας πιο αποδοτικής, αποτελεσματικής αλλά και ανθρωποκεντρικής στρατηγικής για την άμεση κάλυψη της συγκεκριμένης ανισότητας.

{*Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Eurostat μπορείτε να βρείτε στο:
http://epp.eurostat.cec.eu.int/cache/ITY_OFFPUB/KS-NP-06-012/EN/KS-NP-06-012-EN.PDF}
Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"