Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2006

Συνέδριο Συνάντηση για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης


{Άρθρο για το φύλλο της 28ης Ιουνίου 2006}

Από το "Καρπέ Γιουνάν" ("άτιμος Έλληνας"), το «πατριώτη μίλα τουρκικά», τον ψυχολογικό πόλεμο, τους διωγμούς και τις απελάσεις που υπέστησαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

Οι μνήμες όμως ακόμη παραμένουν ζωντανές. Η πολίτικη διασπορά όπου κι αν βρίσκεται συνεχίζει να θυμάται όσα συνέβησαν στο Πογκρόμ τον Σεπτέμβριο του 1955, την εις βάρους τους απόπειρα εξαφάνισης, τις επελάσεις του 1964 και τις ενορχηστρωμένες απόπειρες αφανισμού των ελληνικών σχολείων της Πόλης.

Τα ιστορικά σημεία των διωγμών των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη είναι γνωστά και τεκμηριωμένα. Από δημογραφικής απόψεως υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης στην Πόλη διέμεναν περί τους 120.000 Έλληνες. Σήμερα υπολογίζονται (χωρίς απόλυτη βεβαιότητα) μεταξύ 1.600 και 2.000. Η ίδια κατάσταση σημειώθηκε στην Ίμβρο και στην Τένεδο, με τον ελληνικό πληθυσμό να συρρικνώνεται δραματικά.

Οι συνθήκες για τους λίγους που έχουν παραμείνει στην Πόλη φαίνεται πως αρχίζουν σταδιακά να αλλάζουν μετά την λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» (1999) και την επαναπροσέγγιση Αθήνας-Άγκυρας. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αν και δεν έχει επιφέρει έως σήμερα αλλαγές σχετικά με την κατάστασή τους, αποτελεί ένα εν δυνάμει ενθαρρυντικό στοιχείο για τον εκδημοκρατισμό της γείτονας (εφόσον και όταν πραγματοποιηθεί) και κατ’ επέκταση την προστασία (έστω και σήμερα) της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία.

Με δεδομένα αυτά και παρά την δύσκολη συγκυρία των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ένα ιστορικό συνέδριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2006. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου, στηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών (IFEA) και τα Πανεπιστήμια Bilgi, Βοσπόρου και Θεσσαλίας και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η έμφαση του συνεδρίου δεν δίνεται στο παρελθόν και την ιστορία. Φιλοδοξία του είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα επίκαιρα μειονοτικά ζητήματα των Ελλήνων της Πόλης όπως η σημερινή δημογραφική κατάσταση, τα εκπαιδευτικά προβλήματα, η κοινοτική οργάνωση, η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων της μειονότητας, οι σχέσεις με το Πατριαρχείο και οι προοπτικές για το μέλλον. Επιπλέον έχει μια ακόμη συμβολική σημασία μια και για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν Κωνσταντινοπουλίτες από πολλές πλευρές του κόσμου στην ίδια την Πόλη, με υποδοχή μάλιστα του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και υπό τους ήχους της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Ένα επιτυχημένο τέτοιο συνέδριο θα άγγιζε τις πληγωμένες καρδιές των απανταχού Ρωμιών της Πόλης, θα παρουσίαζε ενδιαφέροντα ερευνητικά στοιχεία για ζητήματα της μειονότητας, θα προσέφερε συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων και θα μπορούσε να αποτελέσει σταθμό για την μελλοντική κατάσταση των Ελλήνων της Πόλης. Ας το ευχηθούμε ολόψυχα.

{Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://62.38.207.105/WhitePolisConf/index.htm}

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"
www.politis-thrakis.gr