Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2007

Μουσικές Γωνιές του Κόσμου: Sierra Leone’s Refugee All Star, η Φωνή των Προσφύγων


Η Σιέρα Λεόνε είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και προσπαθεί έως και σήμερα να επουλώσει τις πληγές του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου της (1991-2002). Στις αρχές του 1990, η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, η παράνομη εκμετάλλευση και εμπορεία του φυσικού της πλούτου (διαμαντιών), σε συνδυασμό με τα ανοιχτά αποικιοκρατικά τραύματα, οδήγησαν σε έναν από τους πιο φρικαλέους εμφυλίους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν σε εκτοπισμό. Η βίαιη μετατροπή χιλιάδων παιδιών σε στρατιώτες, η γενικευμένη έκθεση του πληθυσμού σε τραυματικές εμπειρίες και οι παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτέλεσαν καθημερινή πρακτική.

Μια από τις σοβαρότερες ίσως συνέπειες του εμφυλίου υπήρξαν οι χιλιάδες πρόσφυγες που οδηγήθηκαν σε μαζική φυγή και κινήθηκαν σε γειτονικά δυτικο-Αφρικανικά κράτη, όπως η Γουϊνέα. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι πρόσφυγες, με την πολύτιμη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων, πάλεψαν για να επιβιώσουν και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή στην πατρίδα τους.

Σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Kalia της Γουϊνέας, ο Reuben M. Koroma, η γυναίκα του Grace και ο Franco (Francis Langba) συνδέθηκαν και άρχισαν να παίζουν μουσική. Αν και το στίγμα του εμφυλίου πολέμου παρέμενε ανεξίτηλο, δεν έχασαν το κουράγιο τους και κατάφεραν με την μουσική τους να προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς και ελπίδας στους υπόλοιπους πρόσφυγες. Με την βοήθεια ενός Καναδικού ανθρωπιστικού οργανισμού, οι τρεις αυτοί μουσικοί καταφέρνουν πλέον να φτιάξουν ένα συγκρότημα και να συνθέσουν τα πρώτα τους τραγούδια, όπως το “Living Like a Refugee”.

Με τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, το συγκρότημα, όπως και πολλοί άλλοι εκτοπισμένοι της Σιέρα Λεόνε, κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αντλούμενοι από την προσωπική τους εμπειρία και θέλοντας να σκορπίσουν την ελπίδα στον υπόλοιπο κόσμο, οι Sierra Leone’s Refugee All Star αποφάσισαν να συνεχίσουν την μουσική τους πορεία.

Το μουσικό αυτό φαινόμενο που ξεπήδησε μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό της Γουϊνέας αρχίζει να γίνεται διάσημο στην πολύπαθη Σιέρα Λεόνε και σταδιακά να αποκτά φήμη διεθνώς. Ένα μουσικό ντοκυμαντέρ (φωτογραφία εξώφυλλου), αφιερωμένο στην δημιουργία και την πορεία του συγκροτήματος, συγκεντρώνει πολλά κινηματογραφικά βραβεία και καταφέρνει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να τους κάνει ακόμη πιο γνωστούς.

Οι Sierra Leone’s Refugee All Star έχουν ήδη πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ το ψυχικό τους σθένος έχουν επιβραβεύσει, μεταξύ άλλων, ο Keith Richards των Rolling Stones και ο Paul McCartney των θρυλικών Beatles.

Σύμβολο ελπίδας για όλους τους πρόσφυγες, το συγκρότημα συμμετέχει πρόσφατα στην εκστρατεία “Nine Million” της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με στόχο την επαγρύπνηση και υποστήριξη των παιδιών-προσφύγων. Η μουσική τους χρησιμοποιείται επίσης στην ταινία “Blood Diamond”, η οποία απεικονίζει την παράνομη εκμετάλλευση και εμπορεία διαμαντιών για την χρηματοδότηση ανταρτών και οπλαρχηγών στην Δυτική Αφρική, με επίκεντρο την Σιέρα Λεόνε.

Έχοντας οι ίδιοι βιώσει στο μέγιστο βαθμό την αδικία, μέσω της μουσικής τους, κρατούν ζωντανή την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, δίνοντας σε όλους μας ένα μάθημα ανθρωπιάς.


{Περισσότερες πληροφορίες για το συγκρότημα Sierra Leone’s Refugee All Star μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.refugeeallstars.org}

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"
www.politis-thrakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: