Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2007

Μουσικές Γωνιές του Κόσμου: Rachid Taha, ο ανατρεπτικός


Η ιστορία και η γεωγραφία των χωρών του Maghreb (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία) και το πέρασμα διάφορων πολιτισμών στο βάθος του χρόνου (Οθωμανών, Ισπανών, Γάλλων, Αράβων) συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός ιδιότυπου μουσικού αμαλγάματος. Όλο και πιο συχνά, παραδοσιακοί αραβικοί ήχοι συναντούν αφρικανικούς και νοτιοδυτικούς ευρωπαϊκούς ρυθμούς και εμπλουτίζονται από το αμερικανικό rock'n'roll και ένα πλήθος άλλων παγκόσμιων μουσικών επιρροών.

Συνδυάζοντας πολλά από τα παραπάνω στοιχεία, ο Rachid Taha αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Γεννημένος στο Οραν της Αλγερίας, το οποίο ανέθρεψε την (προερχόμενη από τους βεδουίνους) μουσική raï, ο Taha δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως βάση του την αραβική raï μουσική. Στα αραβικά, raï σημαίνει άποψη, και πίσω από το μουσικό αυτό είδος κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία. Η raï που αρχικά ακουγόταν συνήθως σε γάμους και άλλες κοινωνικές συνεστιάσεις, γρήγορα μετατρέπεται σε μουσική διαμαρτυρία απέναντι στην συντήρηση.

Ο Taha αν και, λόγω των πολλών μουσικών επιρροών του, δεν θεωρείται κατεξοχήν εκφραστής της raï, παρ’όλα αυτά έχει ξεκάθαρες rai καταβολές. Ένα αδιάκοπο πάντρεμα αραβικών και δυτικών ρυθμών αμφισβητεί συνεχώς οπισθοδρομικές πολιτικές και ζωγραφίζει μουσικά ένα καλύτερο μέλλον. Με τον Taha, η παράδοση της raï επιδιώκει, και σε μεγάλο βαθμό κατορθώνει, να ‘μελοποιήσει’ τις πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες των αράβων μεταναστών στην Γαλλία.

Ξεκινώντας την καριέρα του με το συγκρότημα Carte de Séjour (‘‘Άδεια Παραμονής’’) ο Taha, τραγουδάει για την ανεκτικότητα, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεων. Η μουσική του σηματοδοτείται από μια νέα γενιά μεταναστών που αρχίζει σταδιακά να υπερασπίζεται τα πολιτικά της δικαιώματα και να διεκδικεί κοινωνική ενσωμάτωση.

Ως σόλο καλλιτέχνης, κυκλοφορεί το 1998, τον δίσκο Diwân, όπου περιλαμβάνεται και η επανεκτέλεση του διάσημου κομματιού ‘‘Ya Rayah’’ (‘‘ο μετανάστης’’) του Dahmane El Harrachi. Τραγούδι το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος μέσω της ερμηνείας του Γιώργου Νταλάρα (τίτλος ελληνικού τραγουδιού: ‘Κι αν σε Θέλω’). Η επιτυχημένη εξάλλου διασκευή από τον Taha του τραγουδιού ‘Rock El Casbah’ των θρυλικών Clash (το οποίο σημειωτέον πρωτογράφτηκε ως αντίδραση προς την απαγόρευση του rock’n’roll από τον Khomeini) απογειώνει την μουσική του καριέρα. Η πιο πρόσφατη καλλιτεχνική του δουλειά είναι το Diwân 2 (φωτό: εξώφυλλο δίσκου).

{Περισσότερες πληροφορίες για τον Rachid Taha μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://rachidtaha.artistes.universalmusic.fr}

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"
www.politis-thrakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: