Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

All for Peace Radio, η συχνότητα της ειρήνης


Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2004, όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κοινό ραδιοφωνικό σταθμό για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Στο ξεκίνημά του, ο σταθμός θα έπαιζε δημοφιλείς μουσικές επιτυχίες αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Ως αναμενόμενο θα έλεγε κανείς, οι πιέσεις και τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν, με τις Ισραηλινές και τις Παλαιστινιακές αρχές να παραμένουν άκρως επιφυλακτικές. Επικαλούμενοι τεχνικά, κατά βάση όμως πολιτικά, προβλήματα, για αρκετό διάστημα κατάφεραν να αδρανήσουν την όλη προσπάθεια.

Το διαδυκτιακό όμως εγχείρημα, σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, αποδείχτηκε αρκετά επιτυχημένο, αποκτώντας μεγάλη απήχηση, με πλήθος Ισραηλινών και Παλαιστινίων ακροατών. Οι δημιουργοί του σταθμού τόλμησαν τότε το επόμενο βήμα: να εμπλουτίσουν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα με ζωντανές εκπομπές στα Εβραϊκά και τα Αραβικά. Σύντομα ο σταθμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση και συνεργάσθηκε με τους “Jerusalem Times” και το “Εβραϊκο-Αραβικό Κέντρο για την Ειρήνη”.

Με την υποστήριξη και την χρηματοδότηση επίσης που εξασφαλίσθηκε από διάφορους φορείς, από τον Μάιο του 2005 ο σταθμός απέκτησε την δική του ραδιοφωνική συχνότητα (107.2 FM) εκπέμποντας σε ολόκληρο σχεδόν το Ισραήλ καθώς επίσης και σε μεγάλο μέρος της Παλαιστίνης.

Χιλιάδες ακροατές σε καθημερινή πλέον βάση άρχισαν να ακούν μηνύματα ελπίδας για την ειρήνη, την συνύπαρξη και την συνεργασία. Με μια προσπάθεια για ισορροπημένη και αντικειμενική ανάλυση, η πρωινή ζώνη του σταθμού άρχισε επίσης να παρέχει την δυνατότητα για την γνωριμία των Ισραηλινών και Παλαιστινίων με άγνωστες κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές των δύο λαών.

Η πρωινή εκπομπή “the equator”, για παράδειγμα, που εκπέμπεται στα Εβραϊκά επιτρέπει στους Ισραηλινούς να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στην Παλαιστινιακή κοινωνία, ενώ αντίστοιχα, η εκπομπή “Muhawalat”, που εκπέμπεται στα Αραβικά, αναλύει σημεία της καθημερινότητας των Ισραηλινών. Οι ακροατές ενημερώνονται και κατανοούν έτσι τους βασικούς προβληματισμούς των δύο λαών.

Ένα μοναδικό βήμα διαλόγου παραδόθηκε έτσι σε όλους εκείνους που θέλουν να συνεχίζουν να οραματίζονται, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η μετάδοση εξάλλου μηνυμάτων ελπίδας, σε μια περιοχή όπου οι λαοί της έχουν προ πολλού πάψει να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο, έχει την δική της συμβολική σημασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκπομπή “Crossing Borders” την οποία επιμελούνται δύο νεαρές κοπέλες, οι Neta Muray και Shireen Yassin, και η οποία ασχολείται με τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τα όνειρα της νέας γενιάς Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αναλύοντας ειδικά ζητήματα που συνδέονται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη μουσική, αλλά και γενικότερους προβληματισμούς της νεολαίας, όπως για παράδειγμα, τη βία και τα ναρκωτικά, η συγκεκριμένη εκπομπή παρέχει ένα νεανικό και ζωντανό χώρο διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων.

Αξιομνημόνευτο επίσης είναι το πρόγραμμα “Changing Direction”, το οποίο εκπέμπεται συγχρόνως και στις δύο γλώσσες και καταφέρνει να μεταδίδει περιπτώσεις ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους το μίσος και συζητούν τις προοπτικές για ένα ειρηνικό μέλλον. Οι δημιουργοί του, Aziz Abou και Sarah Sharan, δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα. Πέραν από τον κοινό τόπο καταγωγής τους (Ιεροσόλυμα), το πιο ισχυρό συναισθηματικά κοινό σημείο τους είναι το γεγονός ότι και οι δυο έχασαν τα αδέρφια τους λόγω της Αραβο-Ισραηλινής σύρραξης. “Ο πόνος είναι κοινός” λένε οι δύο παρουσιαστές. “Όταν ο Aziz μιλάει για τον αδερφό του, η Sarah νιώθει σαν να μιλάει εκείνη και όταν η Sarah μιλάει για τον αδερφό της, ο Aziz νιώθει σαν να μιλάει εκείνος”. Πιστεύουν όμως ότι μέσω της εκπομπής τους γίνονται οι ίδιοι η αλλαγή και ελπίζουν αυτό που δεν έζησαν αυτοί - να μεγαλώσουν δηλαδή μαζί με τα αδέρφια τους - να καταφέρουν να το ζήσουν οι υπόλοιποι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Και με αυτήν την ευχή και ελπίδα συνεχίζουν…


{Περισσότερες πληροφορίες για το ραδιοφωνικό σταθμό All for Peace Radio μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.allforpeace.org}

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"
www.politis-thrakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: