Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2007

Προς μια νέα κατάκτηση της ανθρωπότητας: την κατάργηση της θανατικής ποινής

«Σταματήστε τώρα την θανατική ποινή», «η θανατική ποινή δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία», «θάνατος στην θανατική ποινή» είναι ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονται συνήθως από εκείνους που αγωνίζονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως.

Είναι γεγονός ότι η θανατική ποινή αποτελεί την πλέον απάνθρωπη, ταπεινωτική και σκληρή τιμωρία, αφού καταστρατηγεί το οικουμενικά ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή. Παράλληλα, το γεγονός ότι το ίδιο το δικαστικό σύστημα και οι αρχές της εκάστοτε πολιτείας κάνουν χρήση αυτού του είδους της τιμωρίας, μετατρέπει το κράτος σε δήμιο και αποκτηνώνει τις κοινωνίες που συνειδητά ή ασυνείδητα υιοθετούν τον φόνο ως μέρος της λειτουργίας τους.

Πέραν της ηθικής διάστασης (αφαίρεση ανθρώπινης ζωής), η εσχάτη των ποινών δημιουργεί πάντοτε ένα απόλυτο και αμετάκλητο αποτέλεσμα. Η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο αρνείται να εφαρμόσει την αρχή της αποκατάστασης και της επανένταξης του κατηγορουμένου στην κοινωνική ζωή. Απαρνείται συνεπώς τον υπέρτατο σκοπό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, αφαιρώντας και κάθε πιθανή μεταμέλεια του ίδιου του κρατουμένου.

Η τελεσίδικη προσφυγή στην αφαίρεση της ζωής του κρατουμένου διακινδυνεύει ακόμη το αμετάκλητο λάθος εκτέλεσης ενός αθώου ανθρώπου (δυνατότητα μελλοντικής απόδειξης της αθωότητας κάποιου κρατουμένου). Δυστυχώς, τα παραδείγματα εκτέλεσης αθώων πολιτών παγκοσμίως δεν είναι λίγα. Αληθινά τέτοια σενάρια αποτέλεσαν άλλωστε και το περιεχόμενο μιας σειράς κινηματογραφικών επιτυχιών, όπως «Η Ζωή του David Gale» (The life of David Gale) με τον Kevin Spacy, «Το Πράσινο Μίλι» (The Green Mile) με τον Tom Hanks και το «Θα Ζήσω» (Dead Man Walking) με τον Sean Penn και την Susan Sarandon.

Στην αντίπερα όχθη, βασικότερο επιχειρήματα των υπερασπιστών της θανατικής ποινής είναι η καταστολή και μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα όμως με τα όσα οι υποστηρικτές της ευαγγελίζονται, επίσημα στοιχεία σε χώρες ή πολιτείες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκτελέσεις (όπως οι ΗΠΑ) δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η θανατική ποινή λοιπόν, όπου και αν συνεχίζει να εφαρμόζεται, αποδεικνύεται ότι δε συμβάλει στην αποτροπή του εγκλήματος.

Με βάση μάλιστα τις παγκόσμιες τάσεις, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στον αγώνα για την κατάργηση της θανατικής ποινής διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, 133 κράτη έχουν ήδη καταργήσει τη θανατική ποινή στο νόμο ή στην πράξη. Ειδικότερα, από τις χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή, 25 διεξήγαγαν εκτελέσεις στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Παρατηρείται, ταυτόχρονα, μια «υπερ-συγκέντρωση» εκτελέσεων, με το 91% των καταγεγραμμένων εκτελέσεων (για το 2006) να συντελούνται σε έξι μόνο χώρες: στην Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Σουδάν και τις ΗΠΑ.


Επιπρόσθετα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνίζονται για την κατάργηση της θανατικής ποινής, κατάφεραν πρόσφατα (στις 15 Νοεμβρίου 2007) να παρουσιάσουν στον ΟΗΕ τις υπογραφές πέντε εκατομμυρίων πολιτών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης που ζητούν την εφαρμογή μορατόριουμ (αναστολής) των εκτελέσεων διεθνώς. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έκανε, με τη σειρά της, ένα ιστορικό βήμα στον αγώνα για την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του ΟΗΕ, με ψήφισμά της, καλεί όλα τα κράτη που διατηρούν σήμερα τη θανατική ποινή να εφαρμόσουν το μορατόριουμ των εκτελέσεων.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα (αν και μη δεσμευτικό) δημιουργεί περισσότερες ελπίδες για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, τόσο γιατί επιτυγχάνεται μεγάλη πρόοδος σε οικουμενικό επίπεδο, όσο και γιατί αποδεικνύει την αυξητική παγκόσμια «τάση» ενάντια στην εσχάτη των ποινών.

Σθεναρά λοιπόν οφείλουμε να πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς θανατική ποινή είναι εφικτός. Υπάρχει όμως ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε και γι’ αυτό ο αγώνας συνεχίζεται…

{ Περισσότερες Πληροφορίες για την εκστρατεία κατάργησης της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας: www.amnesty.org.gr και της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Θανατικής Ποινής: www.worldcoalition.org }


Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"
www.politis-thrakis.gr

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειναι τραγικο που μεχρι το 2007 υπαρχει ακομη η θανατικη ποινη...