Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2006

Μη μου τους «φαύλους» κύκλους τάραττε

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από τον πόλεμο στο Ιράκ (στις 21 Μαρτίου) και η «επέτειος» αυτή μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι. Ένας σύντομος απολογισμός θα σας πείσει…

Μπορούμε όλοι νομίζω να φέρουμε στο μυαλό μας τις αποτρόπαιες σκηνές βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων. Ποια Γενεύη και ποιες συμφωνίες, όταν διέπρατταν όσα διέπρατταν… Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, πολιτισμικοί θησαυροί και άλλα ιερά σημάδια της Μεσοποταμίας, καταστράφηκαν ή αφέθηκαν στο έλεος λεηλασιών, κι ας είχαν αντέξει αιώνες ολόκληρους.

Ο στόχος των Αμερικανών όπως επισήμως τότε υποστήριζαν ήταν να φέρουν την δημοκρατία στην χώρα και να διώξουν τον δυνάστη Σαντάμ από την εξουσία. Από αυτά, δυστυχώς, μόνο το δεύτερο έχει επιτευχθεί, ενώ τη δημοκρατία ακόμη την ψάχνουν… Η χώρα σήμερα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, οι επιθέσεις σε αμάχους συνεχίζονται, το επίπεδο ζωής των Ιρακινών παραμένει στα ίδια –αν όχι χειρότερα- επίπεδα, η θρησκευτική βία έκδηλη. Η κατάσταση από πλευράς πόσιμου νερού είναι πολύ άσχημη, ενώ πολλοί που κατορθώνουν να επιβιώσουν από ασθένειες εξαιτίας του μολυσμένου νερού, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποσιτισμού. Τo Ιράκ συνολικά δε φαντάζει σε τίποτα την ειρηνική, ελεύθερη και οικονομικά σταθερή χώρα που υπόσχονταν οι ΗΠΑ.

Τρία χρόνια μετά και ο πόλεμος ακόμη δεν έχει λήξει, αν και οι Αμερικανοί υποστήριζαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρουν να «απαγκιστρωθούν» από την περιοχή. Οι αμερικανικές απώλειες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά υπολόγιζαν, οι αμυντικές δαπάνες για τον πόλεμο στο Ιράκ πολύ υψηλότερες από τις αρχικές, η δημοτικότητα του Μπους συνεχώς να πέφτει…

Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει αυτή τη «λίστα» και να γεμίσει αναρίθμητες σελίδες ανάλυσης, η ουσία όμως, θεωρώ, δεν βρίσκεται εκεί. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, έχει κάποια σημασία είναι ότι τα πάντα, δυστυχώς ή ευτυχώς, κρίνονται εκ του αποτελέσματος… και σε αυτή την περίπτωση, σε αυτήν την χρονική στιγμή, το αποτέλεσμα της αμερικανικής εισβολής, όπως δίνεται και αναλύεται, δεν διαγράφεται θετικό.

Η αμερικανική ηγεσία κατάφερε όμως σίγουρα κάτι: να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο βίας από τον οποίο δύσκολα πλέον μπορεί να ξεφύγει. Παρά το γεγονός αυτό, οι ίδιοι φαίνετε να συνεχίζουν να λένε: “μη μου τους «φαύλους» κύκλους τάραττε”.

{Το σκίτσο είναι του Chris Manden και αναδημοσιεύεται από το http://www.goma.demon.co.uk/al%20qaida/hate.html}

Δεν υπάρχουν σχόλια: