Πέμπτη, Απριλίου 06, 2006

Ο γκαφατζής κύριος Μπερλουσκόνι

Εθνικές εκλογές στην Ιταλία στις 9 Απριλίου και οι συνασπισμοί Μπερλουσκόνι και Πρόντι βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία. Από την μια, ο μετριοπαθής κεντροαριστερός τεχνοκράτης-πολιτικός, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόντι, και από την άλλη, η αινιγματική φυσιογνωμία του κυρίου Μπερλουσκόνι.
Οι απερισκεψίες, οι γκάφες και τα διπλωματικά επεισόδια του «Καβαλιέρε» έχουν πάμπολλες φορές απασχολήσει τα ιταλικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σοβαρότερες ενέργειές του απασχόλησαν την Ιταλική δικαιοσύνη: όντας ο πλουσιότερος άνδρας της Ιταλίας, ελέγχει κρατικά και ιδιωτικά κανάλια, εφημερίδες, την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν και ένα σωρό άλλες επιχειρήσεις που αντίκεινται στον πρωθυπουργικό θώκο. Πολλές φωτογραφημένες διατάξεις και νόμοι βρήκαν την έγκρισή τους μόνο και μόνο επειδή εκπροσωπούσαν τα δικά του συμφέροντα.

Η παντοδυναμία του στα ιταλικά ΜΜΕ και τα ερωτηματικά που γεννώνται σχετικά με την ελευθερία τύπου αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας ώθησε μάλιστα πρόσφατα ορισμένους πολιτικούς επιστήμονες στον προσδιορισμό αυτού του περίεργου «φαινομένου Μπερλουσκόνι». Ο «Μπερλουσκονισμός», όπως συνηθίζουν να τον ονομάζουν, αναφέρεται στην νέα μορφή λαϊκισμού που κάνει υπερβολική χρήση έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης μέσω της υπερ-συγκέντρωσης προσωπικής πολιτικής, οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος. Ο επιχειρηματίας της πολιτικής που υπέρμετρα εξασφαλίζει συνεχώς προσωπικά επιχειρηματικά οφέλη, βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, δικάζεται από τα εθνικά δικαστήρια για διαφθορά και τελικά υπερψηφίζει διατάξεις που τον απαλλάσσουν.

Από την άλλη, η «αστεία» πλευρά του Μπερλουσκόνι έχει τρανταχτά παραδείγματα: πρόσφατα αποκάλεσε «φουκαρά» τον πολιτικό του αντίπαλο Πρόντι, αποχώρησε από τηλεοπτική συζήτηση επειδή οι ερωτήσεις δημοσιογράφου τον εξόργισαν, παρουσίασε τον εαυτό του με τον Ναπολέων για να λάβει την απάντηση του Αλφόνσο Πεκοράρο Σκάνιο, ηγέτη του κόμματος των Πρασίνων ότι είναι ο «Ναπολέων της Γκάφας». Δεν δίστασε ακόμη να υπαινιχθεί παρομοίωσή του με τον Χριστό, δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα απέχει κάθε σεξουαλικής πράξης έως το τέλος των εκλογών.

Θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον στην προεκλογική περίοδο, και λόγω των τόσο ισχυρών επικοινωνιακών επιτελείων που έχουν αναλάβει δράση, έναν κάποιο «αυτοπεριορισμό γκάφας» από τον Μπερλουσκόνι. Τουναντίον, η τελευταία πινελιά δόθηκε με την δήλωσή του ότι «την εποχή του Μάο, στην Κίνα, δεν έτρωγαν τα μωρά αλλά τα έβραζαν για να τα χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα στα χωράφια», δημιουργώντας ρωγμές στις σχέσεις Ρώμης-Πεκίνου.

Γκαφατζής, πλακατζής, ευχάριστος γελωτοποιός ίσως. Πρωθυπουργός όμως;
Λέτε να είχαν δίκαιο οι Γαλάτες όταν έλεγαν: «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι»;
{Το σκίτσο αναδημοσιεύεται από το www.cartoonstock.com}

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: