Τρίτη, Απριλίου 18, 2006

Αφιέρωμα: Σάμιουελ Μπέκετ

Επιμέλεια: Νικολαϊδης Απόστολος

Ο «Πολίτης της Θράκης» φιλοξενεί σήμερα ένα σύντομο αφιέρωμα στον Ιρλανδό Νομπελίστα συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, στις 13 Απριλίου 1906
Ο Σάμιουελ Μπέκετ γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1906 στο Foxrock, νότια του Δουβλίνου. Δεύτερος γιος μιας προτεσταντικής οικογένειας, από πολύ νεαρός έδειξε τις καλλιτεχνικές του τάσεις. Τα σχέδια που ζωγράφιζε στα μαθητικά του τετράδια, με μορφές ζητιάνων και άλλων προσώπων του δρόμου, έμελλαν να επηρεάσουν αργότερα το δημιουργικό του έργο. Η εκπαίδευσή του στο Trinity College ολοκληρώνεται το 1931, όταν και οριστικά παίρνει την απόφαση να αφοσιωθεί εξ ’ολοκλήρου στην τέχνη.

Με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπέκετ αποφασίζει να λάβει μέρος στην Γαλλική Αντίσταση. Κυνηγημένος από την γκεστάπο καταφεύγει στην νότια Γαλλία όπου και παραμένει μέχρι το τέλος του πολέμου. Επιστρέφει στο Δουβλίνο, όπου εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στον Ερυθρό Σταυρό της Ιρλανδίας, για να επανέλθει αργότερα αποκλειστικά στην συγγραφή έργων.

Δίγλωσσος συγγραφέας, έγραψε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά, γεγονός που κατά καιρούς του παρουσίασε προβλήματα όταν τα θεατρικά του έργα έπρεπε να μεταφραστούν από την μια στην άλλη γλώσσα για να παιχθούν. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι το θρυλικό "Περιμένοντας τον Γκοντό" που ανέβηκε στο Παρίσι το 1953 και αμέσως η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Άλλα έργα του είναι το "Τέλος του παιχνιδιού", "Η τελευταία ταινία του Κραπ", "Τέφρα", "Πώς είναι", "Ω, οι ωραίες μέρες", πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί και στην ελληνική σκηνή. Το 1969 έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ είχε ήδη πρωτοστατήσει στο ανανεωτικό ρεύμα θεάτρου στην Ευρώπη.

Με την δική του επαναστατική ποίηση και την προσωπική κατάθεση ψυχής και αισθητικής καθιέρωσε μια καινούργια μορφή θεάτρου, την αντι-τραγωδία. Το έργο του είναι μινιμαλιστικό και, για πολλούς, απαισιόδοξο. Στα έργα του, το γέλιο παγώνει στη φρίκη, στην αίσθηση της μοναξιάς, ενώ οι ήρωές του είναι στιγματισμένα, ενοχοποιημένα από την δική τους ύπαρξη.

Θεωρείται από πολλούς σήμερα ως ποιητής της απόγνωσης και της αφαίρεσης, ένας αινιγματικός ερημίτης, ο οποίος παρήγαγε στρυφνό και δύσκολο έργο. Δύσκολο στην κατανόηση και κατά συνέπεια, όπως οι ειδικοί υποστηρίζουν, στην ερμηνεία επί σκηνής. Ταυτόχρονα όμως υπήρξε από τους πρώτους μεταπολεμικούς συγγραφείς που έγραψαν στην καθομιλουμένη, απαλλάσσοντας το κείμενο από το επιτηδευμένο λεξιλόγιο που ως τότε υπήρχε ως τεχνική και ήταν ο κανόνας.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την γέννηση Μπέκετ, πολλές εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί φέτος στο Δουβλίνο και σε όλο τον κόσμο. Πλήθος θεατρικών έργων ανεβαίνουν προς τιμήν του, ενώ η Εθνική Πινακοθήκη του Δουβλίνου φιλοξενεί έκθεση με τίτλο «Σάμουελ Μπέκετ: Πάθος για Ζωγραφική» που έχει ως στόχο να κάνει πιο γνωστό στο κοινό την αγάπη του Μπέκετ για την τέχνη και την ζωγραφική. Συγχρόνως πλήθος κινηματογραφικών αιθουσών στο Δουβλίνο θα προβάλλουν το έργο του, ενώ άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων με σειρά εκδηλώσεων και συμποσίων στα πανεπιστημιακά έδρανα θα συζητούν για την ζωή και την συνεισφορά του στην τέχνη.

{Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Μπέκετ και τις εκδηλώσεις:
http://www.beckettcentenaryfestival.ie/, http://www.beckettfoundation.org.uk/about/}
Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: