Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Ψηφιακός Αναλφαβητισμός


Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο, δυναμικό και αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας, πληροφόρησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερο, ο λεγόμενος και αιώνας της πληροφοριακής επανάστασης διαμορφώνει νέους συσχετισμούς στον «ψηφιακό χάρτη» της οικουμένης.
Πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά στοιχεία ανάδειξης του Διαδικτύου στις εθνικές τους κοινωνίες και προωθώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-govenrment) κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σύμφωνα άλλωστε με την «Στρατηγική της Λισαβόνας» η διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Η τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat)* παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τις «αποδόσεις» των Ελλήνων στην χρήση του διαδικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, το 73% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, όταν το 76% των Δανών (υψηλότερο ποσοστό μεταξύ της Ευρώπης των 25) το χρησιμοποιούν. Μόλις 22% των Ελλήνων διαθέτει σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο με 1% μόνο των Ελλήνων να διαθέτει σύνδεση υψηλής ταχύτητας (ADSL), τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 23%. Κι ενώ περίπου ένας στους έξι Ευρωπαίους κάνει τις αγορές του μέσω Διαδικτύου, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 7%.

Αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα και σε πιο συγκεκριμένα (ποιοτικά) στοιχεία, καθώς αποχή από τη χρήση Διαδικτύου δηλώνουν το 71% των αντρών, έναντι 39% του μέσου όρου των 25 της Ε.Ε., το 75% των γυναικών (47%), το 31% των φοιτητών (7%), των 59% εργαζομένων (29%) και το 72% των ανέργων. Νέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει αισθητά την Ελλάδα στην χρήση του Διαδικτύου.

Το υψηλό κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο και η έλλειψη, για πολλά χρόνια, συγκεκριμένης στρατηγικής προώθησής του είναι δύο από τους βασικότερους λόγους που προκαλούν τα αρνητικά αυτά ποσοστά. Το «ψηφιακό χάσμα» που διαφαίνεται, πλέον και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μάλλον απειλητικό.

Το δικαίωμα όμως για την πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας είναι καταχωρημένο από το Σύνταγμα της Ελλάδος, μια και στο άρθρο 5α ορίζεται ότι: «Kαθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Kοινωνία της Πληροφορίας. H διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».
Μείζον ζήτημα συνεπώς για την χώρα μας θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ανάπτυξη μιας πιο αποδοτικής, αποτελεσματικής αλλά και ανθρωποκεντρικής στρατηγικής για την άμεση κάλυψη της συγκεκριμένης ανισότητας.

{*Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Eurostat μπορείτε να βρείτε στο:
http://epp.eurostat.cec.eu.int/cache/ITY_OFFPUB/KS-NP-06-012/EN/KS-NP-06-012-EN.PDF}
Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: