Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

Η Οδύσσεια ενός Ονειροπόλου

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…”

Αυτός ο στίχος του Κωνσταντίνου Καβάφη φαίνεται πως ενέπνευσε τον Δημήτρη Παρούση, δημοσιογράφο, [μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων (IFJ)], να πάρει την μεγάλη απόφαση και να κάνει τον γύρο του κόσμου!

Παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Ολλανδία. Πέρασε την εφηβεία του στην Ορεστιάδα, την οποία και τελικά άφησε, για να κάνει σπουδές στην δημοσιογραφία στην Ολλανδία, την Δανία και την Ουαλία. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά και internet portals ως που ένιωσε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το μεγάλο του όνειρο.
Στόχος του ταξιδιού του είναι να καταγράφει ταξιδιωτικά ρεπορτάζ, να δίνει ανταποκρίσεις, παράλληλα όμως στο επίκεντρο του ταξιδιού του θα είναι η προβολή της ελληνικής γλώσσας και η επιρροή της στο λεξιλόγιο όλων των χωρών του κόσμου. Θα υπενθυμίσει και θα ενημερώσει τους πολίτες του κόσμου ότι... ξέρουν ελληνικά, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν ακόμα... Θα υπενθυμίσει λοιπόν ότι μία στις τέσσερις αγγλικές λέξεις προέρχεται από τα ελληνικά και ότι όχι μόνο ευρωπαϊκές, αλλά και ασιατικές και αφρικανικές γλώσσες κατέφυγαν στον πλούτο του ελληνικού λεξιλογίου για να καλύψουν τις γλωσσικές τους ανάγκες. Για αυτό τον λόγο, την προσπάθεια του υποστηρίζει και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών). Αναπόσπαστο ακόμη κομμάτι της όλης εμπειρίας, είναι η επαφή και επικοινωνία με τις ελληνικές κοινότητες στον κόσμο.

Ο γύρος του κόσμου δεν προβλέπεται να γίνει σε 80 ημέρες, όπως θα ήθελε ο οραματιστής Ιούλιος Βερν, αλλά έχει προγραμματιστεί να γίνει σε πέντε εξάμηνα και θα διαρκέσει 2 χρόνια και 8 μήνες. Όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη σκοπεύει να καλύψει… ξεκινώντας από την Λατινική Αμερική (Μπουένος Άιρες, Παταγονία, Γη του Πυρός) θα περάσει στην Κεντρική Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά), για να περιπλανηθεί αργότερα στην Ευρώπη, την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και να συνεχίσει το ταξίδι στην Αυστραλία και από εκεί στην Αφρική. Περνώντας μετά από την Μόσχα θα «πεταχτεί» με τον υπερσιβηρικό στο Πεκίνο, από όπου θα ταξιδέψει για Ιαπωνία, Νοτιονατολική Ασία και Ινδία. Μεγαλόπνοο σχέδιο, αλλά όπως πιστεύει ο ίδιος: «τίποτα δεν είναι απίθανο».

Στο τέλος του ταξιδιού οι καλύτερες φωτογραφίες από το γύρο του κόσμου θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση φωτογραφίας σε πολλές πόλεις του κόσμου. Οι πέντε δήμοι που θα έχουν την τύχη να φιλοξενούν τις πέντε καλύτερες περιοχές του κόσμου, θα βραβευτούν με ένα γλυπτό ειδικά φιλοτεχνημένο, από τον Έλληνα γλύπτη Χάρη Γύρα, ενώ έπειτα από πρόταση του Υφυπουργού Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, θα υπάρχει παράλληλα προβολή του ρόλου και της δράσης της Hellenic AID. Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Ελληνικές Πρεσβείες και την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής συνεργασίας του ΥΠΕΞ.

Οι εμπειρίες από το ταξίδι καταγράφονται σχεδόν καθημερινά με σχετικά κείμενα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα: http://www.godimitris.gr/. Εκεί μπορείτε επίσης να βρείτε τους βασικούς σταθμούς του ταξιδιού, να δείτε φωτογραφίες των σταθμών του και να επικοινωνήσετε μαζί του.

Η στήλη εύχεται στον ταξιδιώτη τους στίχους του Καβάφη: “Πάντα στον νου σου να’ χεις την Ιθάκη. Το φτάσιμο εκεί είναι ο προορισμός σου. Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια να αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη”.

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: