Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2006

Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά… πόσο όμως μας απασχολεί;


Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάθε μέρα με την ελπίδα ότι δεν θα χάσουν την ζωή τους, δεν θα τους κυνηγήσει κάποιος, δεν θα πέσουν πάνω σε κάποια νάρκη, θα βρουν σύντομα πόσιμο νερό, θα βρεθεί κάποιος να τους βοηθήσει, θα βρουν σύντομα κάποιο κατάλυμα και τροφή, θα βρουν ξανά τις οικογένειές τους, θα μπορέσουν κάποιοι στιγμή να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους, και δεν θα αναγκαστούν εκ νέου να ξενιτευτούν… Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρόσφυγες και η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου αποτελεί για όλους μας αφορμή περισυλλογής για την κατάστασή τους.

Ο πρόσφυγας δεν είναι οικονομικός μετανάστης. Διαφέρει από τον μετανάστη, αφού δεν του δίνεται (του αναιρείται) η δυνατότητα επιλογής μετεγκατάστασης. Λόγω του φόβου διώξεών του για πολιτικούς, θρησκευτικούς, εθνοτικούς και φυλετικούς λόγους, αλλά και του κινδύνου απώλειας της ίδιας του ζωής, δεν του επιτρέπεται η επιστροφή στη χώρα προέλευσης του.

Ξεριζωμένοι από την ίδια τους γη, θύματα αδιαλλαξίας, μισαλλοδοξίας και έλλειψης ανεκτικότητας, οι πρόσφυγες, έρχονται σε αντιπαράθεση με ανάλγητες καταστάσεις. Μετατρέπονται στα πιο άμεσα θύματα ενόπλεων και βίαιων συγκρούσεων και μάχονται για την ίδια τους την επιβίωση.

Οι γυναίκες στις περισσότερες των περιπτώσεων βιώνουν τις πιο σκληρές συνθήκες προσφυγιάς. Εξαναγκάζονται, λόγω φύλου, σε απάνθρωπες σωματικές επιθέσεις, βιασμούς και σεξουαλική βία. Τα παιδιά θύματα της προσφυγιάς υπόκεινται σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που καμία δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να διανοηθεί και να ανεχθεί.

Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα γίνονται όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας. Τα στοιχεία μάλιστα που δίνει στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δείχνουν ότι παρά την γενική βελτίωση που παρατηρείται στο σύνολο της προσφυγιάς, οι εκτοπισμένοι στην ίδια τους την χώρα αυξάνονται.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα: «Τα καλά νέα είναι ότι ο παγκόσμιος αριθμός προσφύγων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 1980 και ότι από το περασμένο έτος σημειώθηκαν οι μικρότερες μαζικές έξοδοι σε γειτονικά κράτη εδώ και 29 χρόνια. Τα κακά νέα όμως είναι ότι η διεθνής κοινότητα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να δώσει λύση στα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας τους».

Στη γειτονιά μας, στο Κόσοβο, οι Σέρβοι αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα αλλά και κινδύνους κατά την επιστροφή τους στις κατοικίες τους. Στο Ιράκ, στην Σομαλία, στην Λιβερία, στο Σουδάν και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου οι εκτοπισμένοι υπήρξαν πολλοί.

Παγκοσμίως, τα στοιχεία που δίδονται από την Ύπατη Αρμοστεία (έως το τέλος του 2005) περιλαμβάνουν 8,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, 6,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους (στο εσωτερικό της χώρας τους) με μόλις 0,52 εκατομμύρια εκτοπισμένων να έχουν καταφέρει να επιστέψουν.

Η εγγύηση, η διασφάλιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σωματικής ακεραιότητας αποτελούν χρέος κάθε κοινωνίας. Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σαν πρόσφυγες, ακόμη και μέσα στα σύνορα της ίδιας τους της χώρας, και χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από όση λαμβάνουν σήμερα.

Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά. Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σημαδεύτηκε από προσφυγικά κύματα από την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής αναγκάστηκαν να μπουν στην φυλακή και να σταλούν στην εξορία. Άλλοι, λόγω της αντίθεσής τους με το καθεστώς, αναγκάστηκαν σε φυγή.

Ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά, έχουμε την ευαισθησία. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στην ασφάλεια και την ελευθερία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ας αναλογιστούμε τα εκατομμύρια των προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν και ας απαιτήσουμε την πιο ενεργή προστασία τους.

Παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, όλοι οι πρόσφυγες έχουν κάτι κοινό: την ελπίδα ότι τελικά θα τα καταφέρουν και θα έχουν ένα καλύτερο αύριο. Ας κρατήσουμε την ελπίδα τους ζωντανή.

{Η έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις στην Κατάσταση των Προσφύγων 2005» (2005 Global Refugee Trends) διατίθεται στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: www.unhcr.org. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε επίσης να βρείτε στην Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα: http://www.unhcr.gr}.

Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"
www.politis-thrakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: